MAGNUS ”MOFFA” THÖRNQVIST

Gitarrist och sångare. Hans smeknamn kommer sig av att han redan i unga år ynglade av sig och nu avnjuter livet som morfar. Ja, vad skall man mer säga om denna legend? Han är bosatt i Rävlanda intill en flyplats. Där kan man se honom spatsera runt genom dimmor av flygbränsle med sina hundar om nätterna när hans familj ligger och sover. Moffa och jag växte upp tillsammans i Frölunda/Tynneredskolan där han spelade gitarr och jag fiol. Redan då var han en ikon bland flickorna – en status som han avnjuter än idag. Denna status fick honom ett tag att tappa all självkritik och kunde tyvärr synas i spandexbyxor såväl på scen som till vardags. Själv säger han att han åkt ”räkmacka” genom livet. Vad han menar med det vet ingen. Moffa älskar The Beatles, The Police, Foo Fighters och Chris Cornell. Han är min äldsta vän och har stått vid min sida i vått och torrt.

SEBASTIAN HANKERS

Basist och sångare. Sebastian har alltid haft lätt för sig. När vi andra övade på våra instrument spelade han golf, åkte moppe, flirtade med tjejer eller gjorde något annat skojigt. Till skillnad från oss andra behövde han nämligen aldrig öva på sitt instrument. Nä, inte Sebban inte. Du kan sätta en brödrost i händerna på honom och vips – så har han skrivit en melodi som han framför på densamma. Sebastian verkar ha en förkärlek för kossor och bondesamhällen med tanke på att han varit bosatt i Dalsjöfors, Torreby och i någon skogsglänta på Tjörn. Nu har han blivit storstadskis och flyttat till Stockholm med sin familj. Vill du träffa Sebastian och få en pratstund med honom så skall du sätta dig på X-2000. Han har årskort där och har på tåget sett alla långfilmer som gjorts sen Greta Garbos storhetstid. Sebastian har spelat ihop med mig sen… ja, skall vi säga sen vi båda var snyggare.

JANNE BJERGER

Trumpetare och livsnjutare. Att prata med Janne är en speciell resa eftersom han ser något konstnärligt i allt. En kullersten blir till ett talande bevis på att Charlie Parker måste ha varit vänsterfotad. Ett vins doft blir till formerna av en kvinnas bröst och en förpackning i wellpapp blir i hans föreställningsvärld till ett sagoslott bebott av dvärgar – samtliga givetvis violetta och försedda med Jofahjälmar. Janne är från Öckerö där han som valp lärde sig att spela trumpet. Ja, han spelar numera gitarr, piano och alla andra instrument också – vilket han givetvis skulle förneka om du skulle ställa honom frågan. Herr Bjerger har haft vänligheten att skriva blås och stråkarrangemang till No 90 Kleist, Skeppsråttan och Teaterkungen. Länge leve trumpetkungen.

NICLAS RYDH

Bastuba och trombon. Niclas är ryggraden i blåsorkestern där hans ”ompa bompa” får oss andra att lojt luta oss tillbaka för att vilsamt åka med på den musikaliska resan. När han sedan tar upp trombonen väntar en explosion av toner på att förlösas. Han avslutar alltid sina insatser med ett skratt och är totalt livsfarlig att ha med sig i studion då man får redigera bort desamma för att låtarna inte skall bli allför schizofrena. Född i Huskvarna men numer bosatt i Göteborg. Niclas har en förkärlek för ”gamla” saker och har samlat på sig mikrofoner som byggdes under andra världskriget – helst innan. Han är medlem i Bohuslän Big Band till vardags.


LENNART GRAHN

Trumpet och öbo. Denne ekvilibrist är från Falköping men nuförtiden bosatt på Hönö. Har aldrig förstått hur han kan passa tiderna med tanke på färjor, bilköer och rödljus – men i tid kommer han. Lennart spelar till vardags leadtrumpet i Bohus Big Band vilket inte svårt att förstå eftersom inga toner verkar omöjliga för honom. Tyvärr är det högst osäkert om du har den hörsel som krävs för att kunna avnjuta de allra högsta tonerna. Detta privilegium är endast tillgängligt för barn och hundar med välskötta, vaxfria öron. Vi andra får leva i ovetskap om vad vi går miste om. Vi får trösta oss med att ”det man inte vet – har man inte ont av”.

LARS-GÖRAN DIMLE

Trombon och glädjespridare. L-G spelar till vardags i Göteborgssymfonikerna där han är stämledare? Det är fortfarande ingen som förstått vad det är för något – säkert någonting fint. Att ha med L-G på scen eller i studion är en fröjd eftersom han tar med sig skrattet dit han går. Han verkar på gott humör trots att han en gång i tiden spelade trumpet men tvingades byta till trombon eftersom alla spelade det förstnämnda. Ungefär som när nån av utespelarna på en fotbollsplan tvingas stå i mål? L-G bor i Kålltorp och spelar allt från klassiskt till jazz . Han har medverkat på otaliga skivor och produktioner.

KRISTER PETERSSON

Horn och tennislegend. Krister är bosatt i Alingsås och sitter till vardags i Göteborgssymfonikerna och trakterar sitt instrument. Det skall gudarna veta att valthorn inte är det lättaste instrumentet att spela. Men ge honom vilket uppdrag som helst – och han utför det. Spelar ingen roll vilken tonart, stil eller om noterna är upp och ner. Han ger sig aldrig! Dessa ”terrierliknande” tendenser kan skönjas när han tar upp sitt tennisrack för att krossa motståndaren tills denne är omintetgjord och gråtande går av banan. Låt dig inte luras av de snälla ögonen som tittar upp över de runda glasögonbågarna. Den här mannen menar allvar.

HANS-CHRISTIAN GREEN

Trummslagare och dansk. Det tog ett tag att innan det gick upp för mig att vi hade en smygdansk i bandet. Efter att i mellansnacken ha drivit med danskarna i publiken gjorde någon mig uppmärksam på att mitt eget band var infiltrerat av danskarna. Självklart ställde jag honom till svars för detta – varpå han erkände. Vi försonades genom att vi tillsammans sjöng den svenska nationalsången samt utbringade en skål.
H-C jobbar till vardags på Göteborgsoperan där han spelar slagverk. Han kan allt om en trummas konstruktion, ursprung, material, historik, resistens, vikt, tålighet mot väta o.s.v.
H-C har spelat med mig sen No 90 Kleist . Han gillar att åka båt och att gå upp tidigt för att se sonen träna hockey – gärna i en ishall långt ut i skärgården efter att kvällen innan ha haft sen konsert

STEFAN ANDERSSON

Mastermind, Entertainer, tennisspelare och sångare i etablissemanget.